®© Seversin Lahanayı ?

Seversin Lahanayı nerden çıkmıştır?Hani bir atasözü var derler ya lahanaya gelince götürüyon kütür kütür soğana gelince acı dion kaçıyon işde tüm olay bu.Bu yüzden sende seversin lahanayı ?






ASTİGMAT





Korneanın yuvarlak olmadığı , yumurta şeklinde olduğu bır durumdur.yumurta veya rugby topu gibi astigmat bir korneanın 2 kesiti ,temel eğrisi vardır,biri yassı diğeri ona 90 derecede daha dik. Bu iki farklı eğri ışığı farklı kuvvette kırarlar ve retinada iki görüntü oluşmasına neden olurlar.


1- Astigmat Şikayeti ve Bulguları Astigmat‘ı olan kişiler uzak ve veya yakında bulanık veya gölgeli görürler. Görüntü hiçbir zaman keskin değildir. Bir yönde net olan çizgiler 90 derece aksinde bulanık görülebilirler. Mesela pencerenin dik kenarları netken yatay kenarları bulanık görülebilir. Daha net görme eforu baş ağrısı ve göz etrafında ağrı ,baskı yapabilir ve kişi kolay yorulup işi bırakmak zorunda kalabilir. Astigmatism değişik dercelerde olabilir ve gözlük veya lens takanların %30-40 ında astigmat bulunur. Astigmat tek başına olabileceği gibi miyop veya hipermetropla birlikte olabilir.








normal görme - - astigmatlı görme


Kalıtım bir faktördür,gözün yorulması,az ışık,çok bilgisayar v.s. gibi dış faktörlere bağlı değilidir ve zamanla bir miktar artma,azalma veya açı değiştirme gösterebilir. KERATOKONUS denilen bir rahatsızlık da yüksek ve değişken astigmata sebebiyet verebilir. Muayene esnasında tesbit edilir ve tedavisi farklıdır.

2- Astigmat Tedavi Seçenekleri Belli bir dereceye kadar ve şikayet yoksa tevdavi gerektirmez.

GÖZLÜK - KONTAKT LENS

En iyi görme düzeltmesini sert veya yarı sert lensler sağlar.Fakat alışması daha zor ve özellikle tozlu ortamlarda daha rahatsız olduğu için TORIC denilen yumuşak lensler tercih edimektedir.Yine de bazı durumlarda toric lens ile iyi görme sağlanamıyabilir ve sert türde lens gerekebilir. Keratokonusa bağlı astigmatlar ender olarak yumuşak toric lenslerle ,bazen basit gazgeçirgen sert lenslerle ve daha ileri safhasında özel kalıplı gaz geçirgen sert lenslerle düzeltilir.Eğer bu tür lenslerle de iyi görme sağlanamıyor veya lens tahriş ediyor veya oturtulamıyorsa kornea nakli söz konusu olabilir.

Excimer Laser
Excimer laser bugun refraktif cerrahi müdahelelerinin çoğunda kullanılan cihazdır.Bu müdaheleler: Lasik, P.R.K., Epi-Lasik-Lasek.Excimer lazer 1987 yılında denenmeye başlandı. Lazerin kendisi soğuk ışın olup korneadan doku kaldırarak yeni şekil verilirken etraf dokulara ısı veya başka bir şekilde zarar vermemektedir.Taşıdığı enerji değdiği noktada hücreler arasındaki bağları gevşeterek bu hücrelerin havaya dağılmasını sağlar ve her bir darbe ulaştığı noktada 0.25 micronluk dou kaldırır.Kullanılan enerji 193 nanometre dalga boyu ultraviolet (mor ötesi görünmez ışık) ile taşınmaktadır Excimer lazer ile korneanın yüzeyi kırılma kusurunu giderecek şekilde daha dik veya daha yassı olacak şekilde yontulur. Bu olayı kaontakt lensin kornea üzerine yapıştırılmasına benzetebiliriz. Excimer lazerin kullanıldığı değişik teknikler vardır:

EPI-LASIK ve LASEK
Lasik ve PRK nın her birinin tek başına uygun olmadığı ve her ikisinin avantajlarını birlikte kullanabileceğimiz laser türü olarak aynı,ön hazırlıklar ve ameliyat sonrası bakımları PRK ya benzer,sadece laser öncesi yüzey tedavisinin farklı olduğu metodlardır.


ASTİGMATİK KERATOTOMİ


Uygun göz yapısı ve derecelerdeki astigmatlara uygulanabilecek basit bir yöntemdir
Yumurta yapısında birbirine dik iki eksen yarıçapı farklı olan astigmatlı gözün daha dik olan eksenine 1 veya 2 adet astigmat dercesine bağlı farklı uzunlukta derin fakat korneayı delmeyen kesiler yapılmasıdır.İki yaygın türü vardır :Şeffaf kornea ile beyazın sınırında yapıla daha az etkili Limbal relaxing incision (LRI)veya şeffaf korneanın ortasına daha yakın Astigmatik keratotomi.(A.K) Göz damlalarla uyuşturulduktan sonra birkaç saniyede müdahele tamamlanabılır. Ameliyat sonrası hafif batma dışında pek rahatsızlık olmaz. Lrı de ak ya göre daha az ışık hassasiyeti ve ışık dağılması vardır. Birinci hafta sonunda kornea stabilize olur dalayısı ile görme de varacağı yere varmış olur. Limbal relaxing incisions katarakt cerrahisi esnasında da daha evvelden var olan astigmatı tedavi için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası gözlük takma ihtimali azalmış olur.



edit post

0 Reply to "Astigmat nedir? Tedavi seçenekleri"

Yorum Gönder

Sayfaya Yorum yazmak için (Yorumlama biçimi:ANONİM Olarak) işaretliyerek gerksiz prosedürlerle uğraşmadan yorum yazabilirsiniz ...!