®© Seversin Lahanayı ?

Seversin Lahanayı nerden çıkmıştır?Hani bir atasözü var derler ya lahanaya gelince götürüyon kütür kütür soğana gelince acı dion kaçıyon işde tüm olay bu.Bu yüzden sende seversin lahanayı ?


İanus - (Janus) Romalıların inancına göre İanus, evlerin kapılarını bekleyen bir Tanrıydı.

İapetos - Erkek Titan, Toprak ananın gökyüzü birleşmesinden doğmuştur. İapetos ve Asieden gök kubbesini sırtında taşıyan Atlas, Menoetios, Epimetheus, Prometheus doğmuşlar.

İlion - (İlios - Troya - Truva - Troya Şehri) Çanakkale Boğazında, Anadolu . yakınında sahilden yirmi beş kilometre içeride, bugün Hisarcık Höyüğü denilen yerde bulunan meşhur Troya kalesine verilen eski ad. Troya savaşları burada geçmiştir. Troya Krallarından Trosun oğlunun adı, bir rivayete göre de Dardanosun dört oğlundan birinin adı İlios idi. İlion şehri adını İlosdan aldı.

İlios - (Helios) Titanlar Hyperion ile Theianın oğlu. Eos (Şafak) ile Selene (Ay)ın kardeşi. Güneş Tanrısı. Okeanos un kızı Perseis deniz perilerinden Perseis ile evlendi ve Kirke, Aeetes, Pasiphae adlı çocukları oldu. Helios bazen Apollonla karıştırılır.

İlithya - Zeus ile Heranın kızı. Doğum Tanrıçası. Bazı kadınların doğumlarına engel olur, onlara müthiş ıstıraplar verirdi.

İnakhos - Yunan mitolojisinde Argolis Kralı ve İonun babası. Poseidon, Argolis bölgesini kurutarak onu cezalandırmıştır.

İo - Yunan mitolojisinde Argolis Kralı ve nehir Tanrısı olan İnakhosun kızı. İonun önceleri güzel bir kız olduğu bilinmektedir. Hera mabedinde rahibelik yaparmış. Zeus onu fark eder ve aşık olur. Sonra da Heranın öfkesinden korumak için onu bir buzağıya çevirir. Hera bunu öğrenince çok kızar buzağıyı hapseder ve dev Argosu onu korumakla görevlendirir. Argos her şeyi gören yüz gözlü devdir. Hera için çalışır. Rüzgar Tanrısı Hermes devi öldürülür. Devin gözleri ise Heranın şerefine tavus kuşunun tüylerini süsler. İo Heranın elinden Mısıra kaçmayı başarır.

İobakkhos - Dionysosun çeşitli adlarından biri. Şarabın ve esrikliğin Tanrısı olarak kabul edilir.

İphigeneia - Miken kralı Agamemnonun kızı. Yunan orduları Avlidde Truvaya yola çıkmak için toplandıklarında hiç rüzgar olmadığına göre Agamemnon Av Tanrısı Artemis rüzgarları serbest bıraksın diye kızı Iphigeniayı kurban verdi. İphigenia, . kurban olarak kesileceği sırada Artemis, bir dişi geyik göndererek kızın yerine onu kurban ettirtti ve kızı Artemis tapınağına rahibe yaptı. Böylece Artemis rüzgarları serbest bıraktı.

İra - Heranın adlarından biri. Zeusun karısı ve kız kardeşi, Kronos ve Rheianın kızları. O aile ve evliliğin Tanrıçası kabul edilmiştir. Mitolojide Hera . çok kıskanç ve zalim bir kadın olarak tanımlanır. Hera, Zeusun ikincil ilahelere ve ölümlü kadınlara ilgi duymasını bir türlü içine sindiremez ve onları sürekli tehdit altında tutar. Paris tarafından hakarete uğradığı için Troyanın düşmanı olmuştur. Zeus ve Heranın İlithya ve Hebe adında kızları, sanayi Tanrısı Hephaistos ve savaş Tanrısı Ares oğulları olmuştur. Hera savaş Tanrıçası olmamasına rağmen bazen savaşçı kişiliğini ortaya koyar.

İraklis - Heraklesin diğer adı.

İrene - (Eirene, İren) İrene, doğanın ve zamanların Tanrıçaları olan Horalardan biridir ve barış sembolüdür. Homeros, Horaları "göğün kapıcıları" diye tanımlıyor. Eunomia (disiplin); Dike (adalet) diğer iki Horadır. Horalar Zeus ile Themisin kızlarıdır.

İris - Thaumas ile Elektranın kızı. Müjdeli haber, ilahların ulağı. O, gökle yeri birbirine bağlayan gökkuşağının sembolüdür. Tanrılara haber ulaştırmakla görevlidir. Güneşli havalarda, hafif incecik yağmur yağınca, güzel kız İris, renkli ve süslü elbiselerini giyer, Tanrılardan fani insanlara müjdeli haberler iletirmiş.

İsmene - Antigonenin karısı, Oidipus, ile Jokostenin kızı.

İuno - (Yuno) Heranın adlarından biri. Zeusun karısı ve kız kardeşi, Kronos ve Rheianın kızları. O aile ve evliliğin Tanrıçası kabul edilmiştir. Mitolojide Hera çok kıskanç ve zalim bir kadın olarak tanımlanır. Hera, Zeusun ikincil ilahelere ve ölümlü kadınlara ilgi duymasını . bir türlü içine sindiremez ve onları sürekli tehdit altında tutar. Paris tarafından hakarete uğradığı için Troyanın düşmanı olmuştur. Zeus ve Heranın İlithya ve Hebe adında kızları, sanayi Tanrısı Hephaistos ve savaş Tanrısı Ares oğulları olmuştur. Hera savaş Tanrıçası olmamasına rağmen bazen savaşçı kişiliğini ortaya koyar.

Hades - Yeraltındaki ölüler ülkesinin Tanrısı. Zeusun kardeşi, Kronosla Rheianın oğullarındandır. İnsanların ve Tanrıların hiç sevmedikleri sert, korkunç Tanrı Hades, karısı Persephone (Proserpina - Zeusun kızı) ile birlikte, gölgeler halinde dolaşan ölülere hükmeden yer altı ülkesindeki saraylarında yaşarlar. Hades in bekçiliğini üç başlı cehennem köpeği Kerberos yapar, yeraltına gelenleri kuyruğunu sallayarak, okşayarak içeri . alır, ama çıkmak isteyenler için de üç ağzını birden açarak, sipsivri ve kara dişlerini göstererek tehdit edip, yukarı çıkmasını önler. Ölüler dünyası yani yer altı, günah işleyenlerin bulunduğu bir yerdir. Burada günahkarların en günahkarları bulunur ve bunlar sonsuz bir azaba çarptırılırlar. Tanrılar içinde adına ne bir tapınak, ne bir sunak yada herhangi bir ilahi bestelenmeyen bir tek Hades vardır, bu da kendisinden korkulmasından kaynaklanmaktadır. Hades acımayan bir Tanrıydı, ama doğruluğu, adaleti severdi. Korkunçtu, ama kötü bir Tanrı değildi.

Harpyiler - Yunan mitolojisinde Harpyiler, Thaumas ile Elektranın kızlarıydı. Sirenlere benzeyen bu kanatlı ifritler, fırtınaların ve ölümün sembolü sayılırlardı. Adları . Aello, Akypete olan bu iki korkunç kız kardeşlerin Typhaon ile Poseidonun kızları olduğunu söyleyenler de vardır.

Hebe - Gençlik Tanrıçası. Zeus ve Heranın kızı. Gençliğin ve güzelliğin sembolü olan Hebe Tanrılara onların ölümsüzlüğünü sağlayan ambrosia ve nektar getirir. Herakles Olimposa gelip Hera ile barıştıktan sonra Hebe ile evlenir.

Hekabe - (Hebuba, Hecuba) Troya kralı Priamosun karısı ve Hector, Paris, Polyksenanın annesi. Troya savaşının kazanılmasından sonra Odysseus tarafından esir alınır. Hekabenin ölümü ile ilgili birkaç rivayet vardır: esir alanlar tarafından onlara hakaret ettiği için öldürülmüştür; denize atlayarak intihar etmiştir; sonradan köpeğe çevrildiğini söyleyenler de vardır. Çanakkale civarında . Kynossema (Köpek mezarı) dağında Hekabenin mezarı olduğunu söylerler.

Hekate - Bir Titan olan Perses ile Astrerianın kızı. Artemisin yardımcısı, iyiliksever bir Tanrıça. Darda kalanlara yol gösterirdi. Görevlerinden dolayı sık sık Artemisle karıştırılır.

Hekatonkheirler - Gaia ve Uranosun elli başlı, yüz kollu oğulları. Kottos, Briareus ve Gyes . (öfke, güç, dehşet). Çocukları Kyklop ve Hekatonkheirlerden hem iğrenen hem de kendi iktidarını almalarından korkan Uranos, çocukları doğdukça onları yerin derinliklerine - Tartarosa (cehenneme) atıyordu. Bu duruma üzülen Gaia eşinden nefret etmeye başladı, Titanları Uranosa karşı kışkırttı. Titanlar babalarına karşı geldiler ve onu hakimiyetinden mahrum bıraktılar. Titanların en kurnazı olan . Kronos tahta oturmasına rağmen, kardeşlerinin güçlerinden korkarak onları Tartarostan kurtarmadı. Zeus büyüyüp babası Kronosla savaşacak yaşa geldiğinde Hekatonkheirleri serbest bıraktı. Hekatonkheirler ona Titanlar üzerinde zafer kazanmasına yardım ettiler. Titanlar yenilerek Tartarosa atıldılar. Yüz kollu Hekatonkheirler ise Titanların bekçiliğini yapmaya başladılar.

Hektor - (Hector) Homerosa göre, Troya kralı Priamos ve Hekabenin büyük oğludur. Troyalıların büyük kahramanı sayılmaktadır. Akhilleus tarafından öldürülmüştür.

Helen - Yeryüzündeki en güzel kadın, Zeus ve Ledanın kızı, Sparta Kralı Menelaosun karısı. Troya savaşı Helen yüzünden çıkmıştır. Troya kralı Priamosun oğlu Paris, Afroditin yardımıyla Spartaya gider, Heleni kaçırır, prensi olduğu Troya şehrine geri döner. Bunun üzerine hakarete uğramış Menelaos, Akha ordularını toplayarak Troyaya savaş açar. Savaşı kazana Menelaos güzel Heleni affeder ve birlikte Spartaya döner, mutlu bir yaşam sürerler. Spartalılara göre Helen bir Tanrıçaydı.

Helios - Titanlar Hyperion ile Theianın oğlu. Eos (Şafak) ile Selene (Ay)ın kardeşi. Güneş Tanrısı. Okeanosun kızı deniz perilerinden Perseis ile evlendi ve Kirke, Aeetes, Pasiphae adlı çocukları oldu. Helios bazen Apollonla karıştırılır.

Hephaistos - Ateş ve Sanatkarlık Tanrısı. Bütün güzel kusursuz Tanrılar içinde en çirkini oydu. Homerosun destanlarında, doğurduğu yaratığın çirkin olduğunu görerek kızan Heranın onu gökten fırlattığı ve Hephaistosun yere düşüp bu nedenle topal kaldığı anlatılmaktadır. Yerde de, gökte de sevilen iyi yürekli bir Tanrıydı Hephaistos. Athena ile birlikte şehir hayatında büyük bir yeri vardı. İkisi de tarımı, uygarlığı, el sanatlarını korurlar, dokumacıları, demircileri severlerdi.Güzeller güzeli Afrodit topal ve çok fazla yakışıklı sayılmayacak bir görünüme sahip olan Hephaistos ile evlenmiş. Afrodit ve Hephaistosla ilgili mit her ikisinin de temsil ettikleri sanat ve aşk kol kola olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Hera - (Junon) Zeusun karısı ve kız kardeşi, Kronos ve Rheianın kızları. O aile ve evliliğin Tanrıçası kabul edilmiştir. Mitolojide Hera çok kıskanç ve zalim bir kadın olarak tanımlanır. Hera, Zeusun ikincil ilahelere ve ölümlü kadınlara ilgi duymasını bir türlü içine sindiremez ve onları sürekli tehdit altında tutar. Paris evrende Heradan daha güzel bir kadın bulunduğunu söylediği için ona hakaret etmiş ve Hera Troyanın düşmanı olmuştur. Zeus ve Heranın İlithya ve Hebe adında kızları, sanayi Tanrısı Hephaistos ve savaş Tanrısı Ares oğulları olmuştur. Hera savaş . Tanrıçası olmamasına rağmen bazen savaşçı kişiliğini ortaya koyar. Kutsal hayvanları, inek ile tavus kuşunu sever (korur), şehri de Argosdur.

Herakles - (Hercules) Zeusun ve Miken kralının kızı Alkmenenin oğlu, kuvvet Tanrısı. Klasik mitolojinin en ünlü kahramanıdır. Heraklesin Zeusun çocuğu olduğunu anlayan Hera onunla sürekli uğraşır. Herakles doğduğu günden itibaren tanrısal bir kuvvete sahiptir.Heranın gönderdiği iki büyük yılanı öldürdüğünde henüz birkaç günlük bebektir. 18 yaşına geldiği zaman Kitharion ormanlarında yaşayan ünlü canavarı, öldürmüştür. Kendisine ödül olarak Thebai kralının kızı Megara verilmiştir. Bu kızdan üç oğlu olmuştur.Hera işe karışarak Heraklesi çıldırtmış, Herakles de karısını ve çocuklarını öldürmüştür. Suçlarından arınması için . Miken kralının hizmetine girip, onun her istediğini yapması gerekmiştir. Kralın Heraklese yaptırdığı 12 işe mitolojide Heraklesin görevleri denir. Bu görevler den birincisi hiçbir silahın işlemediği Nemea aslanını boğarak, öldürmekti. Herakles aslanı öldürür ve onun derisini her zaman üzerinde giysi olarak taşır. İkinci görev Lerna bataklığındaki ejderi yok etmekti. Bu ejder . dokuz başlıdır, ortadaki başı ise ölümsüzdür. Herakles ejderi öldürmeyi başarır. Sonraki görevleri Artemisin kutsal hayvanlarından Kyreneia geyiğini yakalamak; Erymanthos dağında yaşayan büyük yaman domuzunu ağla tutmak; Augiasın ahırlarını iki büyük ırmağın yataklarını değiştirip ahırlardan geçirerek bir günde temizlemek; Stymphalosda yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran kuşları Athenanın yardımıyla kovmak; Girite gidip Poseidonun Minosa verdiği azgın boğayı getirmek; Troya kralı Diomedesin insan eti yiyen kısraklarını yakalamak, bunun için önce Diomedesi öldürmüştür; Amazonlar kraliçesi Hippolyteden kemerini almak. Kemeri almak için kraliçe ile anlaşmış, ancak Heranın kışkırtmasıyla Amazonlar, Heraklese saldırmış, Herakles de kraliçeyi öldürmek zorunda kalmıştır.; Okeanosun bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneusun sığırlarını çalmak; Hesperidlerin altın elmalarını getirmek; Hadesin ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak. Bu görevlerin yanı sıra Herakles yüzlerce kahramanlıklar yapar. Prometheusu kurtardı, Lydia kraliçesi Omphalenin hizmetinde bir yıl kadın kılığında çalıştı, yün eğirdi, ve başka işler yaptı. Daha sonra o Deianeira ile evlendi. Kentavros Nassos karısına yaklaşmak isteyince onu oklarıyla yaraladı. At adamın kanıyla kaplanmış olan gömleği Heraklesin vücuduna yapışarak onu tutuşturmaya başladı.Bu dayanılmaz acıya son vermek için Herakles bir odun yığını hazırlatarak kendisini alevlerin içine attı. Gökyüzüne yükselen Herakles Olimposa gider. Burada Hera ile barışır ve kızı Hebe ile evlenir. Fizik ve moral gücün simgesi olan Herakles Yunanistanda hem Tanrı hem de kahraman olarak saygı ve tapınım görmüştür.

Hermes - (Mercurius) Hermes Rüzgar Tanrısıdır, babası Zeus annesi ise yağmur perilerinden biri olan Maiadır. Kanatlı sandalları, başında kanatlı bir başlık, elinde de kanatlı bir asa olan Hermes aynı zamanda Tanrıların habercisidir. Hermesin görevleri . arasına ölenlerin ruhlarına Hadesin saltanatına kadar eşlik etmek de var. Apollonun ölümsüzler arasında en sevdiği Tanrı Hermestir.

Hesperidler - (Hesperides) Yunan mitolojisine göre Zeus ile Themsinin ya da Atlasın, bazılarına göre ise Nyksın (gecenin) kızlarıdırlar. Güneşin battığı yerde yaşayan bu periler, Tanrı bahçelerinde altın elmayı bekliyorlardı.

Hesperos - Yunan mitolojisinde akşam yıldızı ve doğu ülkelerinin kralıdır. Atlasın oğludur. İnsanlara yol göstermekte, iyilik etmektedir.

Hestia - (Vesta) Zeusun kız kardeşi. Evin, yuvanın koruyucusuydu; bu yüzden Ocak Tanrıçası diye bilinirdi.

Horalar - Yunan mitolojisine göre Doğanın ve Zamanların Tanrıçaları. Homeros, Horaları "göğün kapıcıları" diye . tanımlıyor. Eunomia (disiplin); Dike (adalet); Eirene (barış). Zeus ile Themisin üç kızı.

Hydra - Yunan mitolojisinde dokuz başlı ejder. Lerna bataklığındaki yaşamıştır. Başları ölümsüzdür. Herakles tarafından öldürülmüştür.

Hymenaios - (Hymen - Ymene) Yunan mitolojisinde evlendirme Tanrısı. Apollon ve ilham perilerinden birinin oğludur. Onu elinde düğün meşalesi tutan genç bir delikanlı olarak tanımlarlar.

Hypnos - Yunan mitolojisinde Uyku Tanrısı. Nyks (gece) ile Erebosun (karanlık) oğludur. Thanatos (ölüm) onun ikiz kardeşidir. Efsaneye göre Hypnos, Endymiona aşık olmuştu. Onu daima gözleri açık olarak uyutuyordu. Böylece sevgilisinin gözlerini ara vermeden seyrediyordu.



edit post

0 Reply to "TANRIÇA VE TANRILAR MİTOLOJİK EFSANELER"

Yorum Gönder

Sayfaya Yorum yazmak için (Yorumlama biçimi:ANONİM Olarak) işaretliyerek gerksiz prosedürlerle uğraşmadan yorum yazabilirsiniz ...!